COCONUT OIL

Thursday, July 19, 2018



For a very long time, I didn't really linger over coconut oil. Although I heard from everywhere how amazing and versatile it is, I somehow didn't believe it – and now I can't even tell you why.
When I started to get more into a zero waste lifestyle, suddenly, coconut oil was everywhere; and in particular in recipes how you can make your own beauty products. At that time I didn't hesitate anymore – and in my local drugstore I found a beautiful, big, glass (!) jar with organic virgin coconut oil just under ten euros, on which I also got a discount, so you can only imagine my excitement.

If you still do not have coconut oil at home or you do not know its profits, minuses or total use, in today's article you will read more about this miracle.




Coconut oil is obtained from copra – a white pulp of mature coconuts. Depending on how the copra is processed, we differentiate refined and virgin oil.

Refined oil is formed by the process of cleaning, bleaching and deodorizing copra. This process takes place at high temperatures, so the oil loses many good properties.

Virgin oil is obtained either by drying copra and mechanically pressing the oil; or by pressing copra to get coconut milk, from which the oil is separated by fermentation, enzymes or cooking. On the contrary, this process takes place at much lower temperatures and preserves the taste, smell and benefits.

Coconut oil is used in food, cosmetics and industry.




In terms of virgin oil, although it doesn't contain cholesterol or polyunsaturated fatty acids (which are prone to oxidation), it has a low smoke point, so it's not suitable for frying, rather for cold cooking.

Coconut oil has the second highest ammount of saturated fatty acids after palm oil – and the views on them differentiate. According to scientific studies, they increase cholesterol and the risk of cardiovascular diseases. However, studies conducted over the past five years, contradict these theories and claim that the consumption of saturated acids does not directly increase the risk of cardiovascular diseases.

On the other hand, lauric acid is high in coconut oil, which helps to increase immunity and being immune to bacteria, viruses and molds. For example, this acid is naturally found in breast milk, and babies that are breast-fed longer are more resistant to diseases.

Coconut oil also has other benefits – it promotes digestion, in small amounts also weight-loss, helps to clean the body, control blood sugar levels and prevent liver, gallbladder, and kidney diseases, and improves the ability to absorb important minerals.




Coconut oil has extensive and versatile use especially in cosmetics – and as I have already mentioned, it is the base for many products that you can make at home.

Very popular is its use instead of a moisturizer. Coconut oil contains natural antioxidants, and reduces wrinkles and skin irritation. However, it is important to note that it is not suitable for all ski types, especially not on acne-prone skin because it can clog the pores. However, if you have dry hands, elbows or heels, it will certainly help you.

In addition, it helps to cure skin diseases, promotes skin healing, nourishes nails and lips, and restores skin tissue. It naturally contains an SPF 4 and provides relief to a burned skin.

It is also good for hair – in the form of a mask. The use of the oil is very simple as all you have to do is to apply it directly to the hair, brush it in, and let the oil work all night (but definitely put a towel on your pillow). In the morning, wash out the oil with a shampoo – and your hair will be softer and shinier; and if you have a problem with dandruf (that is mostly a cause of dry scalp), as it is oil, it will certainly help you.




My obviously most popular use is to use it instead of an eye make-up remover. I stopped buying micelar water or milks – and I only use coconut oil. It gets rid of a mascara (even waterproof!) in a few seconds, and the eye area leaves beautiful hydrated.

I also replaced foam or shaving gels with it – and coconut oil not only ensures that the razor blade easily slides across the skin, but it prevents small cuts, rashes, dryness and irritation, leaving legs or armpits beautiful, soft and smooth.

Over the next few weeks, I would also like to show you the products I made myself and replace with them cosmetics that are packaged in a plastic and non-recyclable packaging, and contain a lot of chemicals.


My excitement for coconut oil has lasted for several months – and I totally recommend it. As I already mentioned, you can get it in your local drugstore, in it will last you for a long time.

Would you also be interested it tutorials for beauty products that you can easily and quickly make at home?


Veľmi dlhé obdobie som sa nad kokosovým olejom veľmi nepozastavovala. Síce som z každej strany počúvala, aký je úžasný a univerzálny, akosi som tomu neverila – a teraz vám skutočne neviem povedať prečo.
No až keď som si začala zisťovať viac o bezodpadovom životnom štýle, zrazu bol kokosový olej takmer všade; a najmä teda v receptoch na vlastnú výrobu kozmetických produktov. Vtedy som už neváhala – a v drogérii DM som objavila krásne veľké sklenené (!) balenie bio panenského kokosového oleja len za necelých desať eur, na ktoré som ešte aj dostala zľavu, takže si asi viete predstaviť moje nadšenie.

Ak stále ešte doma nemáte kokosový olej alebo veľmi nepoznáte jeho plusy, mínusy i celkové využitie, v dnešnom článku sa o tomto zázraku dočítate viac.




Kokosový olej sa získava z kopry – teda bielej dužiny zrelých kokosových orechov. Podľa toho, ako sa kopra spracúva, poznáme olej rafinovaný a panenský.

Rafinovaný olej vzniká procesom čistenia, bielenia a deodorizácie kopry. Tento proces prebieha pri vysokých teplotách, preto olej stráca mnoho dobrých vlastností.

Panenský olej sa získava buď vysušením kopry a mechanickým vylisovaním oleja; alebo lisovaním kopry na kokosové mlieko, z ktorého sa olej oddeľuje fermentáciou, enzýmami alebo varením. Tento proces naopak prebieha pri oveľa nižších teplotách a zachováva si chuť, vôňu i benefity.

Kokosový olej sa používa v potravinárstve, kozmetike i priemysle.




Čo sa panenského oleja týka, hoci neobsahuje cholesterol ani polynasýtené mastné kyseliny (ktoré sú náchylné k oxidácii), má nízky dymový bod, preto nie je vhodný na smaženie, ale skôr do studenej kuchyne.

Kokosový olej má po palmovom oleji druhý najvyšší podiel nasýtených mastných kyselín – a názor na ne sa rozchádza. Podľa vedeckých štúdií zvyšujú hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárnych ochorení. Avšak výskumy vykonané v posledných piatich rokoch tieto teórie vyvracajú a tvrdia, že konzumácia nasýtených kyselín priamo nespôsobuje zvýšenie rizika srdcovo-cievnych chorôb.

Naopak – v kokosovom oleji je vysoko zastúpená kyselina laurová, ktorá pomáha k zvýšeniu obranyschopnosti a imunite voči baktériám, vírusom a plesniam. Táto kyselina sa prirodzene nachádza napríklad aj v materskom mlieku, a bábätká, ktoré sú dlhšie dojčené, sú takto odolnejšie voči ochoreniam.

Kokosový olej má aj ďalšie pozitíva – podporuje trávenie, v malom množstve aj chudnutie, pomáha prečisťovať organizmus, kontrolovať výšku hladiny cukru v krvi a v predchádzaní chorôb pečene, žlčníka i obličiek, a zlepšuje schopnosť absorvovať dôležité minerály.




Kokosový olej má rozsiahle a všestranné využitie najmä v kozmetike – a ako som už spomínala, je základom mnohých produktov, ktoré si môžete vyrobiť doma.

Veľmi obľúbené je jeho používanie namiesto hydratačného krému. Kokosový olej obsahuje prírodné antioxidanty, a redukuje množstvo vrások a iritáciu pokožky. No dôležité poznamenať, že nie je vhodný na každý typ pleti, najmä teda pre pleť so sklonom k akné, pretože môže upchávať póry. Ak však máte suché ruky, lakte alebo päty, určite vám len pomôže.

Okrem toho pomáha liečiť kožné ochorenia, podporuje hojenie pokožky, vyživuje nechty a pery a obnovuje kožné tkanivo. Prirodzene obsahuje ochranný faktor 4 a poskytuje úľavu spálenej pokožke.

Rovnako prospešný je aj na vlasy – v podobe masky. Použitie oleja je veľmi jednoduché, keďže ho stačí priamo aplikovať na vlasy, prečesať ich a nechať olej pôsobiť celú noc (no určite si na vankúš dajte uterák). Ráno obyčajným šampónom olej vymyjete – a vlasy budú jemnejšie a lesklejšie; a ak máte problém s lupinami (ktorých výskyt je najčastejšie spôsobený príliš suchou pokožkou hlavy), keďže sa jedná o olej, určite vám pomôže.




Mojim jednoznačne najobľúbenejším využitím je jeho používanie namiesto odličovača očí. Už dávnejšie som si prestala kupovať micelárne vody alebo mlieka – a používam len kokosový olej. Maskary sa zbaví v priebehu pár sekúnd (a to aj vodeodolnej!), a okolie oči zanecháva krásne hydratované.

Nahradila som ním aj peny alebo gély na holenie – a kokosový olej nielen zabezpečuje, že žiletka po pokožke ľahko kĺže, no predchádza tak drobným rankám, vyrážkam, svrbeniu a podráždeniu, a zanecháva tak nohy či podpazušie krásne, jemné a hebké.

V priebehu nasledujúcich pár týždňov by som vám rada ukázala aj produkty, ktoré som si sama vyrobila, a nahradila nimi kozmetiku, ktorá je balená v plastovom a nerecyklovateľnom obale a obsahuje množstvo chemikálií.


Moje nadšenie z kokosového oleja pretrváva už niekoľko mesiacov – a len ho vrelo odporúčam. Ako som už spomínala, zoženiete ho v bežnej drogérii za skvelú cenu, a balenie vám vydrží veľmi dlho.

Zaujímala by vás aj teda kozmetika, ktorú si môžete ľahko a rýchlo vyrobiť aj doma?

10 comments

  1. kokosový olej je proste top či už na odličovanie a to holenie určite skúsim, Ďakujem za radu <3

    ReplyDelete
  2. Kokosový olej je naozaj super! V zime ho zvyknem používať hlavne na popraskané pery a je to fakt skvelé. Jeden čas som ho používala aj na holenie, ale mne to nejak ničilo žiletky, naozaj neviem prečo a čím to bolo, tak som to potom prestala používať. :/ Niekedy si zvyknem robiť z neho aj peelingy, len ho zmiešam s cukrom a je to och, skvelé.


    monicasworldofflowers

    ReplyDelete
  3. Ja ho mám len na vonkajšie použitie, nevarím s ním ani ho nijako už nejedávam, maximálne sem-tam použijem lyžicu alebo dve do koláča. Avšak natieram sa ním celá, používam ho aj na vlasy (aj keď to zmývanie dá niekedy zabrať), vyrábam si body scrubs a niekedy ho použijem namiesto zubnej pasty. Skúšala som ho použiť aj na holenie, ale vždy mám nohy celé doškriabané, neviem či ho dávam málo alebo čím to je. Na odličovanie som ho však neskúšala, ale znie to ako dobrý tip :)

    ReplyDelete
  4. Kokosový olej používám už hodně dlouho, je to skvělý všestranný pomocník :) Článek o domácí kosmetiky bych určitě uvítala :)

    Another Dominika

    ReplyDelete
  5. Ja som presne ako ty predtým než si si kúpila kokosový olej :D Čítam o ňom z každej strany dokonca som mala obdobie kedy som si ho už išla kúpiť no doteraz ho nemám. Už to ozaj musím zmeniť v najbližšej drogérke :) Hlavne na holenie nôh ma zaujal.

    Lumi z Recenzie-Kozmetiky

    ReplyDelete
  6. Ja som kokosák používala prevažne na varenie, pečenie, ale verím tomu, že aj v kozmetickom smere by sa mi overil :)
    THE NOELA

    ReplyDelete
  7. Kokosák mám nejraději na vlasy :) jinak ho moc nepoužívám :)

    Maris Novotná

    ReplyDelete
  8. Ja milujem to všestranné využitie kokosového oleja ❀✿

    Blog de la Licorne

    ReplyDelete
  9. Kokosový olej som dávnejšie zvykla používať ako masku na vlasy, takže som o týchto ostatných benefitoch veľmi nevedela. Dlho sme ho doma nemali a tak verím, že nezabudnem a kúpim si ho :)

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    ReplyDelete
  10. Ja mám také obrovské balenie od dm bio, krásne vonia, asi najvoňavejší kokosový olej aký som kedy mala. Istú dobu som ho používala na odličovanie, ale na pleti mi upchával póry a na očiach mi bohužiaľ tiež nesedí. No chystám sa vyrobiť si z neho vlastnú zubnú pastu a asi ho vyskúšam aj na holenie, to je super nápad! :)
    Výborný článok honey, vidno že si si dala záležať <3

    Veta, ktorá mi zmenila život / Facebooková stránka

    ReplyDelete

Instagram @ simplyberenica

© SIMPLY BERENICA. Theme by Berenica Designs.