Veľké minimalistické upratovanie v každej miestnosti

Máte v pláne veľké upratovanie? To vie byť ohromujúce a ľahko zabudnete na niektorú oblasť. Dali sme dokopy prehľadný zoznam, ktorý vás doma prevedie každým kútom a na žiadnu skrinku či zásuvku tak nezabudnete.

Sviečka od Moje Hygge dodá príjemnú atmosféru pri upratovaní.
Niekto verí vo veľké jarné upratovanie, inému viac vyhovuje pustiť sa do toho počas letných prázdnin, kedy sú dni dlhšie a je viac voľného času, niekto ďalší zase preferuje využiť na to obdobie po Vianociach a sviatkoch. Nech už ale doma upratujete kedykoľvek, táto nevyhnutná aktivita dokáže byť ohromujúca. Na každom mieste i v každej miestnosti na dokáže nahromadiť viac neporiadku, než by sme chceli. A čím viac zbytočností, tým dlhšie trvá dostať veci pod kontrolu.
Jednu vec, ktorú vrelo odporúčame, je postupovať od miestnosti k miestnosti. Pokiaľ nie je jedna sekcia hotová, nepúšťajte sa do ďalšej. Aj keď vám upratovanie bude trvať niekoľko hodín, hoci aj niekoľko dní. Postupnosť je už na vás — či začnete v kuchyni alebo v kúpeľni, prípadne najviac volá o pomoc spálňa. My radi upratujeme aj vo vopred danom smere — napríklad od vstupu do miestnosti po smere ručičkových hodín. Takto prejdeme každú skrinku, každú zásuvku, utrieme každý povrch a nájdeme i zapadnutý papierik alebo gumičku do vlasov.
Takýmto štýlom by ste mali prejsť každý kút. Ale aj pri na prvý pohľad dôslednom upratovaní možno na niektoré miesta pozabudnete alebo vám nenapadne upratať aj tie. Preto sme dali dokopy veľký zoznam, ktorý vám pri upratovaní pomôže a vďaka nemu nezabudnete absolútne na nič.
Pripravení na upratovanie?
Zoznam si môžete vytlačiť, ale pre šetrenie papiera a nevytváranie zbytočného odpadu ho môžete mať uložený aj len v mobile, prípadne tablete. Aj v digitálnej podobe si môžete odškrtávať jednotlivé políčka, aby ste vedeli, čo ste už splnili a čo vás ešte čaká.
Túto postupnosť preferujeme my a aj ju odporúčame vám, ak sa do veľkého upratovania púšťate po prvýkrát. Takto je upratovanie pomerne rýchle a veľmi efektívne; a začínate u jednoduchých vecí v kuchyni, a skončíte pri sentimentálnych predmetoch a dekoráciách, pri ktorých občas nie je veľmi jednoduché rozhodnúť, či ich naozaj potrebujete alebo sa ich môžete zbaviť.
Do čoho sa pustíte ako prvého?